Lavastus ja kuvauspaikat

Ympäristö, johon elokuva sijoittuu, kertoo paljon elokuvan tarinan ajasta, paikasta ja henkilöhahmoista jo heti alkumetreillä. Elokuvan maailman tapahtumaympäristö luodaan lavastuksella. Joskus lavastus pystytetään studioon, joskus elokuva voidaan kuvata oikeissa ympäristöissä. Yleensä elokuvien tapahtumapaikat ovat yhdistelmä näistä, elokuvan kuvauspaikoista syntyykin helposti varsinainen tilkkutäkki, joka kuitenkin valkokankaalla muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden, elokuvamaailman.

Todellisia kuvauspaikkoja saatetaan käyttää esittämään jotakin aivan muuta paikkaa. Esimerkiksi Risto Räppääjä -elokuvan värikäs kotikortteli on todellisuudessa olemassa; elokuvaa on kuvattu Vantaan Kartanonkoskella. Sisätilat lavastettiin käytännön syistä Tikkurilalaiseen varastohalliin rakennettuun studioon. Sopiva porraskäytävä kuvauksiin löytyi Vantaan Kaivokselasta ja Riston parveke Kartanonkoskelta. Elokuvan maailma on pientä yksityiskohtaa myöten mietitty, värit, hassut esineet ja huonekalut ovat mukana luomassa hulvatonta tunnelmaa. Elokuvan tapahtumapaikka ja maisema voivat myös viestittää henkilöiden tunnetiloja.

Elokuvan lavastaja ja rekvisitöörit penkoivat mielenkiintoista rekvisiittaa kierrätyskeskuksista ja lasten piirrokset päätyivät kotimiljöisiin luomaan aitoa tunnelmaa.

Katso näyte (Risto Räppääjä)

Miten kuvailisit elokuvan lavastusta. Mikä tekee siitä lastenelokuvan lavastuksen?
Mitä yksityiskohtia huomaat kohtauksen rekvisiitasta?

Katso näyte (Pelikaanimies)

Pelikaanimies seikkailee ainakin helsinkiläisille tutunoloisissa, mutta kuitenkin hieman oudoissa maisemissa. Ooppera on luotu yhdistämällä eri rakennusten sisä- ja ulkotilat.
Tunnistatko näytteen kuvauspaikat?
Mistä rakennuksista on todellisuudessa kyse?

Pohdi myös millä perusteella kuvauspaikat valitaan?
Miksi mielestäsi Pelikaanimiehen Oopperataloksi on valittu juuri nämä paikat?
Mikä rooli kuvauspaikoilla on yleensä elokuvissa?