Tet-komediat

Tet - Lea Joutseno - Valentin Vaala: 1940-luvun moderni komedia

1940-luvulla näyttelijä Lea Joutseno, ohjaaja Valentin Vaala sekä kirjailija, käsikirjoittaja Kersti Bergroth (nimim. Tet) tekivät Suomi-Filmille komedioita, joissa keskushenkilönä on nuori, sanavalmis ja aktiivinen nainen. Moderniin kaupunkiympäristöön sijoittuvat elokuvat kuvasivat ennen kaikkea sosiaalisia suhteita sekä naisen ja miehen muuttuvia rooleja.

Näyttelijä Lea Joutseno oli suomalaisessa elokuvassa modernin naisen symboli: sanavalmis, vauhdikas ja älykäs toimija, joka kokeili jatkuvasti naisen yhteiskunnallisia normeja. Nämä 1940-luvun modernit komediat rakentuivatkin pitkälti Joutsenon tähtikuvan ympärille. Käsikirjoitus-tiimin jäsenenä Joutseno pystyi myös vaikuttamaan omiin rooleihinsa. Käsikirjoittajana hän ansioitui muutenkin, esim. Valentin Vaalan ohjaamassa Ihmiset suviyössä -elokuvassa. Lue lisää Anu Koivusen artikkelista Elonetistä.

Morsian yllättää

Valentin Vaalan komedioita on pidetty vastineena Hollywoodin screwball-elokuville. Lea Joutseno on kaikissa viidessä Tet-komediassa sanavalmis moderni nainen, joka ei miehiä kumarrellut. Kirjailija Kersti Bergrothin kirjoittamassa komediallisesti kuplivassa dialogissa oli sähäkkyyttä.

Neiti Tuittupää

Hilja Valtosen romaaniin perustuvassa Neiti Tuittupää -elokuva kertoo osuvasti naisen asemasta 1940-luvun Suomessa. Opiskelemaan lähtevä nainen on harvinainen olento niin maalla kuin kaupungissa. Joutsenon roolihahmo vastaa ärhäkästi vierustovereittensa uteluihin junamatkalla Helsiingin yliopistoon.

Katso koko elokuva tästä linkistä.