Animaatio


Kuvat Tini Sauvon pala-animaatiosta Myyrän aarre.

Esipolulla nähdään erilaisin tekniikoin toteutettuja elokuvia, joiden avulla voi kurkistaa animaatioiden ihmeelliseen maailmaan. Tämän osion avulla tutustutaan animaation saloihin, siihen miten ne syntyvät, ja mitä animaatiolla voi ilmaista.

Kuinka kuva saadaan elämään?

Seuraavat tehtävät havainnollistavat silmän jälkikuvailmiötä, jolle liikkuvan kuvan, kuten animaation, illuusio perustuu.

  1. Kuminauha-animaatio
    Tarvitaan: sakset, pahvia, tusseja, kuminauhoja, liimaa.
    Noin 10 x 10 cm kokoisen pahvinpalan keskelle piirretään kuva tai liimataan lehdestä leikattu kuva, vaikkapa kasvot. Pahvinpalan toiselle puolelle, palan keskelle, piirretään tai liimataan kasvoille taustakuvaksi esimerkiksi kalterit. Taustakuvan koko pitää olla niin suuri, että kasvot mahtuvat sen sisälle. Pahvin molempiin reunoihin, samalle kohtaa tehdään reiät, joista pujotetaan kuminauhat. Nyt liikkuva kuvaleikki on valmis. Kuminauhoja kierretään tiukalle ja sitten ne vapautetaan pyörimään. Pahvinpala alkaa pyöriä nopeasti ympäri ja näyttää siltä, kuin kasvot katselisivat kaltereiden takaa.
  2. Kynäanimaatio
    Tarvitaan: sakset, pahvia, tusseja.
    Taitetaan pienehkö paperi keskeltä kahtia niin, että saadaan lehtinen. Piirretään taitetun paperiin molempien puoliskojen samaan kohtaan kuva. Kuviin täytyy piirtää pieni liike-ero. Piirretään vaikkapa tikku-ukko siten, että sen käsi on ensimmäisessä kuvassa pystyssä ja toisessa alhaalla. Lehtisen kansipuoli rullataan lyijykynän ympärille. Sitten rullalla olevaa kansipaperia liikutetaan nopeasti auki kynän avulla alakuvan päällä. Näyttää siltä, että tikku-ukko vilkuttaa.
  3. Pala-animaatio
    Käytöskukka on toteutettu pala-animaationa.
    Katsokaa yksi lyhytelokuva Hinkun ja Vinkun seikkailuista ja pohtikaa, miten elokuva mahtaa olla toteutettu. Myös Tini Sauvon animaatiot ovat tekniikaltaan pala-animaatioita. Tutkikaa Myyrän aarre ja Minulla on tiikeri -elokuvia ja pohtikaa, mitä eroa niissä on Käytöskukka-animaatioihin verrattuna. Miksi ne mahtavat näyttää erilaisilta? Toteuttakaa sitten oma pala-animaatio. Hyvät ohjeet pala-animaation tekemiseen videotutoriaaleineen löytyy Mediakasvatuskeskus Metkan oppimateriaalista.
    Lisää ohjeita animaation tekoon löytyy Kaikki kuvaa-sivuston animaatiotutoriaalista.