Lavastus ja kuvauspaikat

Ympäristö, johon elokuva sijoittuu, kertoo paljon elokuvan tarinan ajasta, paikasta ja henkilöhahmoista jo heti alkumetreillä. Elokuvan maailman tapahtumaympäristö luodaan lavastuksella. Joskus lavastus pystytetään studioon, joskus elokuva voidaan kuvata oikeissa ympäristöissä. Yleensä elokuvien tapahtumapaikat ovat yhdistelmä näistä, elokuvan kuvauspaikoista syntyykin helposti varsinainen tilkkutäkki, joka kuitenkin valkokankaalla muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden, elokuvamaailman.

Todellisia kuvauspaikkoja saatetaan käyttää esittämään jotakin aivan muuta paikkaa. Esimerkiksi sekä Pelikaanimiehessä että Lumikuningattaressa on lainattu Helsingissä sijaitseva Säätytalo kulissiksi kahteen erilaiseen tilanteeseen.

Katso näyte (Pelikaanimies)
Ohjaus Liisa Helminen

Pelikaanimies seikkailee ainakin helsinkiläisille tutunoloisissa, mutta kuitenkin hieman oudoissa maisemissa. Ooppera on luotu yhdistämällä eri rakennusten sisä- ja ulkotilat.
Tunnistatko näytteen kuvauspaikat?
Mistä rakennuksista on todellisuudessa kyse?

Pohdi myös millä perusteella kuvauspaikat valitaan? Mikä rooli kuvauspaikoilla on yleensä elokuvissa?
Miksi mielestäsi Pelikaanimiehen Oopperataloksi on valittu juuri nämä paikat? (vastaus: Aleksanterin teatteri, Säätytalo)

Katso näyte (Lumikuningatar)
Ohjaus Päivi Hartzell

Elokuvakerronnassa siirtyminen tilasta toiseen tehdään hienovaraisen huolellisesti leikkauksella.
Montako erillista paikkaa huomaat tässä näytteessä?
Lumikuningattaren näytteessä olevan satulinnan lähikuvat ja sisätilat ovat samasta rakennuksesta, joka esitetään Pelikaanimiehessä Oopperatalona.

Lumikuningatarta kuvattiin myös Islannissa (tulivuori ja jäätikkö eli Lumikuningattaren valtakunta, Kerttu taikaviitassa), Espanjassa Gran Canarialla (Playa del Inglesin hiekkadyynit) ja Itävallassa (klipissä näkyvä linna).

Katso näyte (Lumikuningatar)
Ohjaaja Päivi Hartzell

Lumikuningattaressa Noidan talo on täynnä taikuutta.
Tunnistatko kohtauksessa esiintyvän satumaisen puutarhan? Sen yhteydessä ei kuitenkaan sijaitse Noidan taloa, eikä pihamaakaan ole samasta paikasta.

(Vinkki: kyseessä on Helsingissä sijaitseva puutarha, jonne on vapaa sisäänpääsy läpi vuoden.)

 

Katso näyte (Risto Räppääjä)
Ohjaus Mari Rantasila

Miten kuvailisit elokuvan lavastusta. Mikä tekee siitä lastenelokuvan lavastuksen?
Mitä yksityiskohtia huomaat kohtauksen rekvisiitasta?

Risto Räppääjä -elokuvan värikäs kotikortteli on todellisuudessa olemassa; elokuvaa on kuvattu Vantaan Kartanonkoskella. Sisätilat lavastettiin käytännön syistä Tikkurilalaiseen varastohalliin rakennettuun studioon. Sopiva porraskäytävä kuvauksiin löytyi Vantaan Kaivokselasta ja Riston parveke Kartanonkoskelta. Elokuvan maailma on pientä yksityiskohtaa myöten mietitty, värit, hassut esineet ja huonekalut ovat mukana luomassa hulvatonta tunnelmaa. Elokuvan tapahtumapaikka ja maisema voivat myös viestittää henkilöiden tunnetiloja.

Elokuvan lavastaja ja rekvisitöörit penkoivat mielenkiintoista rekvisiittaa kierrätyskeskuksista ja lasten piirrokset päätyivät kotimiljöisiin luomaan aitoa tunnelmaa.