Lumikuningatar

Elokuvaviikon ohjelmistossa Lumikuningatar on suunnattu 1.-3. luokille.
Koulukinon oppimateriaalit ja toiminnallisia tehtäviä löydät tästä linkistä
.

Ohjaaja Päivi Hartzellin elokuva Lumikuningatar (1986) on osa elävää suomalaista elokuvahistoriaa. H. C. Andersenin satuun (1845) pohjautuva fantasia on lunastanut paikkansa kotimaisen lastenelokuvan klassikkona. Myös Oscar-ehdokkuuden saanut elokuva on universaalina kehityskertomuksena sanomaltaan aina ajankohtainen. Elokuvateatterissa se on myös sukupolvia yhdistävä elokuvakokemus.

Lumikuningatarta voi lähestyä monesta eri näkökulmasta ja eri oppiaineessa. Äidinkielen lisäksi sitä voi käsitellä esimerkiksi kuvataiteen ja musiikin tunneilla. Satuelokuvana sitä voi tarkastella ihmesadun tai sankarin matkan kautta. Sitä voi peilata sadulle tyypillisen narratiivin avulla, jossa sankari kulkee ”läpi punaisen portin ja vihreän metsän” pelastamaan prinssin tai prinsessan, eli vaiheiden ja vaikeuksien kautta kohti palkintoa ja opetusta. Myös väreillä on elokuvassa vahva symbolinen merkitys.

Katso Koulujen elokuvaviikon videoterveiset!
Ohjaaja Päivi Hartzell johdattaa elokuvaan
ja vastaa nuorten kysymyksiin sekä kertoo elokuvan tekemisestä.

Tutustu Lumikuningattaren kerrontaan Elokuvapolun näytteiden avulla:
Draaman kaari: johdanto
Lajityyppi ja odotukset
Äänimaailma
Lavastus ja kuvauspaikat
Henkilöhahmot

Tästä linkistä voit tilata tunnukset elokuvan katsomista varten.
HUOM! ellet saa tunnuksia sähköpostiisi kymmenen minuutin sisään, tarkistathan roskapostisi!

Lumikuningatar

Tuottaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja: Päivi Hartzell
Perustuu Hans Christian Andersenin satuun ”Snedronningen” (1845)
Dialogi: Jukka Kemppinen, Juha Siltanen
Kuvaus: Henrik Paersch
Lavastus: Reija Hirvikoski
Naamiointi: Helena Lindgren
Musiikki: Jukka Linkola

Pääosissa: Satu Silvo (Lumikuningatar), Outi Vainionkulma (Kerttu), Sebastian Kaatrasalo (Kai), Tuula Nyman (noita), Esko Hukkanen (Harri), Pirjo Bergström (mielitietty), Juulia Ukkonen (prinsessa), Paavo Westerberg (prinssi), Saara Pakkasvirta (rosvoakka), Ismo Alanko, Markku Huhtamo, Antti Litja, Esko Varonen (rosvoveljet), Marja Pyykkö (rosvotyttö), Elina Salo (velho).

Lumikuningattaresta esitettiin restauroitu Suomi 100 -vuoden juhlakopio tuoreeltaan Elokuvapolulla ja Elokuvaviikkoon lokakuussa 2017 osallistuneissa teattereissa. Myös muina aikoina elokuvaa on vuokrattavissa koulukinonöytöksiin VLMedia Oy:n kautta.