Info

Elokuvakasvatusta kouluille

Elokuvapolku tukee kouluissa tehtävää elokuvakasvatusta sekä kulttuuri-  ja taidekasvatusta tarjoamalla ilmaisia elokuvanäytteitä opetuskäyttöön. Näytteiden avulla voidaan havainnollistaa elokuvan perustekniikoita ja avata sitä, miten audiovisuaalisin keinoin vaikutetaan ja välitetään katsojille tunnelmia ja kokemuksia.

Keväällä 2021 Elokuvapolkua on täydennetty ja päivitetty tukemaan paremmin myös Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman mukaisia lasten ja nuorten medialukutaitojen tavoitteita. Medialukutaito on taitoa käyttää, ymmärtää ja arvioida sekä taitoa tuottaa mediasisältöjä. Lisäksi medialukutaitoon lukeutuu taito toimia mediaympäristöissä. Elokuvapolulta löydät konkreettisia esimerkkejä erityisesti mediasisältöjen käyttöön, ymmärtämiseen, arviointiin ja tuottamiseen liittyen audiovisuaalisiin sisältöihin painottuen.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin nettipalvelu on suunnattu kouluille, oppilaitoksille, opettajille ja elokuvakasvattajille. Palvelu on maksuton eikä se vaadi kirjautumista.

Elokuvapolku tutustuttaa myös suomalaisen elokuvan historiaan ja hahmoihin, sillä näytteet ovat pääosin Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden elokuvista. KAVI omistaa näiden keskeisten suomalaisten studioiden elokuvien oikeudet. Mukana ovat mm. Rikas tyttö (1939), Laitakaupungin laulu (1948), Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä (1954) sekä Komisario Palmun erehdys (1960). Alapolulla on esimerkkejä myös uudemmista elokuvista Risto Räppääjä (2008), Pelikaanimies (2004) ja Iris (2011).

Katso elokuviaosiossa voit katsoa luokan kanssa kokonaisia pitkiä elokuvia, lyhytelokuvia ja kokeellisia elokuvia.  Täältä löytyy esimerkiksi yleisön ja kriitikoiden rakastama klassikko Komisario Palmun erehdys (1960) sekä suuri suomalainen sotaelokuva Tuntematon sotilas (1955).

Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden elokuviin ei tarvita tunnuksia vaan voit katsoa niitä vapaasti Elokuvapolulla. Lisää vapaasti katsottavia elokuvia löytyy myös KAVIn Elonet sekä Elävä muisti ‑palveluista. Elävästä muistista löytyy myös materiaalia aineiston käsittelyyn.

Tunnukset tarvitset ainoastaan elokuviin Käpy selän alla, Jäniksen vuosi ja If I Ruled -elokuviin. Ne voit tilata sähköpostiisi elokuvan omalta esittelysivulla olevalla lomakkeella. Ilmoita tunnusta pyytäessäsi koulun nimi, opettajan yhteystiedot sekä oppilaiden lukumäärä.