Iris (2011)

Koulukinon oppimateriaali on suunnattu 5.-7. luokille. Filmkamratenin oppimateriaalit ruotsiksi 3.-4. ja 5.-6. luokille (palvelu vaatii kirjautumisen).  Katso myös Koulujen elokuvaviikon materiaalit.

Oulun lastenelokuvajuhlilla palkittu Iris on ensimmäinen kotimainen ruotsinkielinen koko perheen elokuva. 1890-luvulle sijoittuvassa tarinassa Iris-tyttö asuu Tukholmassa taiteilijaäitinsä kanssa. Kokeneen Robert Nordströmin kuvaaman elokuvan visuaalinen ilme on harkiten tehty ja vie katsojan sisälle aikakauteen.

Iris joutuu vastahakoisesti kesänviettoon Ahvenanmaalle, kun äiti lähtee edistämään uraansa Pariisiin. Ajattomassa tarinassa ujo kaupunkilaistyttö joutuu sopeutumaan vieraisiin olosuhteisiin saaristossa. Aikuisten seurassa kasvaneelle Irikselle on myös kova paikka tutustua serkkuihinsa, mutta leikin ja fantasian avulla lapset lähentyvät. Jännitteitä kaupunkilaisten ja saaristolaisten välillä ei voi kuitenkaan välttää.

Tutustu Iriksen elokuvakerrontaan Elokuvapolun näytteiden ja tehtävien avulla:
Johdanto
Kuvakoot
Kuvakulmat
Kameran liikkeet
Leikkaus
Musiikki ja ääni

Oppimateriaalia ruotsiksi löytyy myös Ruotsin elokuvainstituutin sivuilta:
Svenskspråkigt läromaterial finns även på Svenska filminstitutets webbsidor.

Tästä linkistä voit tilata tunnukset elokuvan katsomista varten.
Elokuvan voi katsoa suomenkielisellä tekstityksellä tai ilman – valitse toiminto kuvan alakulmassa olevasta cc-painikkeesta!

Iris (2011) Suomi, Ruotsi. Ohjaus: Ulrika Bengts. Käsikirjoitus: Annina Enckell, Mikael Wahlforss. Tuotanto: Mats Långbacka. Pääosissa: Agnes Koskinen, Tobias Zilliacus, Maria Salomaa. Kieli: ruotsi. Kesto: 86 min

Ohjaaja Ulrika Bengts kertoo esikoiselokuvastaan: ”Katselimme 1800-luvun suomalaista ja pohjoismaista maalaustaidetta. Luin myös vuosisadan lopulla kirjoitettuja elämäkertoja, joissa kuvailtiin muun muassa naisten emansipaatiota. Tuohon aikaan kontrasti kaupungin ja maaseudun välillä oli suuri. Suurkaupungeissa kukoisti avantgarde ja katseet oli suunnattu tulevaisuuteen, kun taas Ahvenanmaan kalastajakylissä elämä jatkui samanlaisena kuin se oli aina ollut. Ahvenanmaalaiset ovat hoitaneet kulttuurimaisemansa hyvin, joten meidän oli helppo löytää hyviä kuvauspaikkoja.”

Bengts on todennut: ”Kestävä lastenkulttuuri käsittelee elämän tärkeimpiä asioita, myös kuolemaa. Klassiset sadut ovat hyvä osoitus siitä. Lapsia halutaan suojella väärällä tavalla, jos heitä estetään käsittelemästä näitä asioita taiteen keinoin.”

Tutustu myös YLE Areenassa Me elokuvantekijät: Ulrika Bengts (4 min)
Elokuvaohjaaja Ulrika Bengts puhuu työstään ”Vaikeinta on kuvata sitä mikä tapahtuu juuri nyt, tapahtumia jotka ovat liikkeessä. Mutta juuri niin meidän pitäisi tehdä, käsitellä omaa aikaamme.”