Elokuvaviikon ohjelmisto 2020

Koulujen elokuvaviikolla nähdyt kotimaiset elokuvat Lumikuningatar ja Iris ovat vapaasti katsottavina KAVIn Elokuvapolulla toukokuun 2021 loppuun asti.

Valveen elokuvakoulun luotsaama, jo kuudetta kertaa järjestetty Koulujen elokuvaviikko tavoitti lokakuussa 2020 ennätysyleisön: teemaviikkoon osallistui yli 180 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen. Pelkästään Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Elokuvapolku-palvelussa katsojia oli elokuvaviikon aikana yli 122 000.

Oppilaat varhaiskasvatuksessa sekä ala- ja yläkouluissa eri puolilla Suomea tekivät omia elokuvia, opiskelivat tuttuja oppiaineita elokuvan kielellä ja katselivat elokuvaviikon ohjelmistossa olevia elokuvia verkon välityksellä omissa koululuokissaan. Koulujen elokuvaviikon ohjelmistossa nähtiin muun muassa kotimaisia ja eurooppalaisia lasten- ja nuortenelokuvia, lyhytelokuvia sekä lasten ja nuorten itse tekemiä elokuvia.

Tänä vuonna eri nettipalveluissa oli entistä enemmän katsottavaa: kotimaisten lastenelokuvien lisäksi ohjelmassa oli jälleen uutta eurooppalaista elokuvaa lapsille ja nuorille. Elokuvapolulla katsottiin sekä uutta että vanhempaa kotimaista elokuvaa sekä uusia eurooppalaisia lasten ja nuorten WRAP!-elokuvia.

Uutta koulujen elokuvaviikolla oli elokuvantekijän virtuaalinen vierailu. Koko viikon ohjelman, tausta- ja oppimateriaalit löytyvät osoitteesta www.elokuvaviikko.fi.

KAVIn Elokuvapolulta löytyy kotimaisia elokuvia lähes kaikille luokka-asteille. Esi- ja alkuopetukseen on tarjolla Tini Sauvon ja Liisa Helmisen lyhyitä animaatioita mm. tunnekasvatuksen tueksi. Päivi Hartzellin satuklassikko Lumikuningatar (1986) on suunnattu alakoulun 1.-3. luokille ja Ulrika Bengtsin hieno esikoisohjaus Iris (2011) 3.–7. luokille. Tämän vuoden WRAP!-elokuvista Supa Modo (2018) on suunnattu alakoulun 3.–6. luokille ja Se uus tyyppi (2015) yläkouluille. WRAP!-elokuvat vuokraustietoineen löytyvät Espoo Cinén sivustolta.

Elokuvaviikon sivuilla on katsottavissa 1.–3. luokille suunnattu maaginen tsekkianimaatio Sininen tiikeri (2012), ja Antboy löytyy Filmkamratenin palvelusta. Tarkemmat tiedot ohjaajavierailuista sekä tausta- ja oppimateriaalit koulutyöskentelyyn löytyvät keskitetysti Koulujen elokuvaviikon nettisivuilta syyskuussa.

Elokuvapolun muita elokuvia:

Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä
Pekka ja Pätkä puistotäteinä
Pikku Ilona ja hänen karitsansa
Käpy selän alla
Valkoinen peura / The White Reindeer (With English subtitles)
Pojat
Komisario Palmun erehdys
Kaikkiin ym. elokuviin löytyy oppimateriaalit Koulukinon nettisivuilta!

KAVI esitti yhteistyössä Espoo Cinén kanssa WRAP!-elokuvia ensimmäisen kerran viime vuoden elokuvaviikolla. Wrap!-elokuvat Raparperimehua (2014) ja Kaduttaako? (2013) keräsivät Elokuvapolulla lähes 57 700 katsojaa ja runsaasti kiitosta opettajilta ja oppilailta.