Siirtolainen (1917)

Chaplinin mykkäelokuvan musiikin on Elokuvapolulle toteuttanut muusikko, säveltäjä Päivi Takala.

Charlie Chaplinin Siirtolainen (The Immigrant) on muita Mutual-elokuvia hidastempoisempi ja tunteikkaampi satiiri. Myrskyn viskelemässä aluksessa kohdataan surkea siirtolaissakki: Albert Austin merisairaana venäläisenä, Henry Bergman tukevana talonpoikaisnaisena ja Loyal Underwood pikkuisena aviomiehenä. Kuten komediassa usein, myös Siirtolaisen tapahtumia vauhdittaa väärinkäsitys. Korttipelissä onnekas Charlie sujauttaa juuri saamansa pelivoiton viehättävän Ednan taskuun. Kesken hyväntahtoisen eleensä Charlie tulee kuitenkin toisiin tuumiin ja nappaa itselleen muutaman setelin takaisin. Tämän seurauksena häntä syytetään varkaudesta.

Saapuminen Amerikkaan, ”luvattuun maahan”, esitetään alleviivatusti: siirtolaiset sullotaan karjan lailla köysikarsinaan, ja Charlie silmäilee merkitsevästi Vapaudenpatsasta. Kohtaus kuvastanee Amerikkaan saapuvien siirtolaisten tuntoja, mutta myös englantilaisen Chaplinin henkilökohtaisia tunnelmia, kun hän aikoinaan itse saapui unelmiensa perässä Amerikkaan.

Chaplin pyrki elokuvissaan täydellisyyteen, ja saattoi kuvata yhden kohtauksen kymmeniä kertoja. Esimerkiksi Siirtolaista kuvattiin peräti kaksi kuukautta. Tämä hämmensi aikana, jolloin elokuvia tehtiin liukuhihnalta ja usein yhdellä otolla. Siirtolaisen materiaalia Chaplin leikkasi neljän päivän ajan ja sai lopulta puristetuksi kymmenen tunnin aineistonsa 27 minuuttiin.

Siirtolaisuus on jälleen ajankohtainen aihe maailmassa. Koulukinon oppimateriaalissa tutustutaan aiheeseen Siirtolaisuus ennen ja nyt. Klikkaa linkistä suoraan aineistoon!

Pyydä salasana elokuvan katsomista varten. Saat normaalisti salasanan sähköpostiisi hetkessä, mutta joskus sen saapumisessa saattaa olla viivettä. Ellei salasana saavu muutamassa minuutissa, niin tarkista ettei se ole mennyt roskapostiisi.

Tuotantoyhtiö
Lone Star Mutual
Tuottaja, ohjaaja, käsikirjoittaja
Charles Chaplin
Elokuvan musiikki
säveltäjä, muusikko Päivi Takala
Kuvaus
Roland Totheroh
Kuvauspaikka
Lone Star Studios, Hollywood
Pääosissa
Charles Chaplin (siirtolainen), Edna Purviance (siirtolainen), Kitty Bradbury (Ednan äiti), Albert Austin (slaavisiirtolainen ja lounasvieras), Henry Bergman (slaavilainen siirtolaisnainen ja taiteilija), Loyal Underwood (lyhyt siirtolainen), Eric Campbell (hovimestari).
Kesto
27 min
(Chaplinin 61. elokuva)
Ensiesitys
17.6.1917
Ensi-ilta Helsingissä 7.1.1925 Elokuvateatteri Apollo