Jäniksen vuosi (1977)


Ajankuva 1970-luvun Suomesta jäi elokuvaohjaaja Risto Jarvan viimeiseksi. Mainosmiehen matka jäniksen kanssa johtaa keskelle korpea. Onnellisimmillaan päähenkilö Vatanen on silloin, kun sylissä on kesy jänis ja ympärillä puhdasta luontoa. Elokuva pohjautuu Arto Paasilinnan samannimiseen romaaniin.

Jäniksen vuosi on Yhden miehen sodan rinnalla Jarvan sekä ulkonaisesti että sisäisesti kaunein, ehkä myös lämminhenkisin, mahdollisesti merkittävinkin elokuva. Jäniksen vuosi iskee näet omalla kauniilla ja hellästi pisteliäällä tavallaan suoraan aikamme erääseen tyypilliseen ja salassa yltyvään sairauteen: ihmisen ja luonnon vieraantumiseen toisistaan.” (Paula Talaskivi, HS 1977)

Risto Jarva oli sukupolvensa merkittävimpiä elokuvantekijöitä. Hänen työsarkansa sijoittuu kotimaisen elokuvan murrosvaiheeseen, jolloin vanha studiojärjestelmä oli tulossa päätökseensä eikä valtion tukipolitiikka ollut vielä vakiintunut. Jarva uudisti suomalaista elokuvaa ja jatkoi yhteiskuntakriitikkona. Hänen kolme viimeisintä elokuvaansa olivat myös yleisön suosikkeja. Jarvan elämä päättyi ennen aikojaan 43-vuotiaana liikenneonnettomuudesta. Tutustu Jarvan elämään ja elokuvatuotantoon Kansallisbiografiassa.

Ihmefilmi-ohjelmaa 2017.

Tilaa tästä salasana elokuvan katsomista varten. Salasanan saapumisessa saattaa olla viivettä, mutta jos tunnus ei saavu vartin sisään, tarkistathan roskapostisi. Ellei salasana ole siinä vaiheessa tullut niin laita sp-viesti osoitteeseen elokuvapolku@kavi.fi.