Lumikuningatar (1986)


Lumikuningatar on suunnattu 1.–3. luokille. Koulukinon oppimateriaalit ja toiminnallisia tehtäviä löydät tästä linkistä

Ohjaaja Päivi Hartzellin elokuva Lumikuningatar (1986) on osa elävää suomalaista elokuvahistoriaa. H. C. Andersenin satuun (1845) pohjautuva fantasia on lunastanut paikkansa kotimaisen lastenelokuvan klassikkona. Myös Oscar-ehdokkuuden saanut elokuva on universaalina kehityskertomuksena sanomaltaan aina ajankohtainen. Elokuvateatterissa se on myös sukupolvia yhdistävä elokuvakokemus.

Lumikuningatarta voi lähestyä monesta eri näkökulmasta ja eri oppiaineessa. Äidinkielen lisäksi sitä voi käsitellä esimerkiksi kuvataiteen ja musiikin tunneilla. Satuelokuvana sitä voi tarkastella ihmesadun tai sankarin matkan kautta. Sitä voi peilata sadulle tyypillisen narratiivin kautta, jossa sankari kulkee ”läpi punaisen portin ja vihreän metsän” pelastamaan prinssin tai prinsessan, eli vaiheiden ja vaikeuksien kautta kohti palkintoa ja opetusta. Myös väreillä on elokuvassa vahva symbolinen merkitys.

Katso ohjaaja Päivi Hartzellin johdanto ennen elokuvaa:

Sadut puhuvat meille kielellä, jota ei välttämättä voi pukea sanoiksi. Se on tunteiden kieli, joka vaikuttaa meihin ilman sanoja. Saduissa on myös salattuja viestejä. Millaisia viestejä sinä löydät Lumikuningatar elokuvasta?

Katso elokuvan jälkeen haastattelu, jossa Hartzell vastaa nuorten kysymyksiin elokuvasta ja kertoo elokuvan tekemisestä.

Tutustu Lumikuningattaren kerrontaan Elokuvapolun näytteiden avulla:
Draaman kaari: johdanto
Lajityyppi ja odotukset
Äänimaailma
Lavastus ja kuvauspaikat
Henkilöhahmot

Tilaa salasana elokuvan katsomista varten.

Lumikuningatar

Tuottaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja
Päivi Hartzell
Perustuu Hans Christian Andersenin satuun ”Snedronningen” (1845)
Dialogi
Jukka Kemppinen, Juha Siltanen
Kuvaus
Henrik Paersch
Lavastus
Reija Hirvikoski
Naamiointi
Helena Lindgren
Musiikki
Jukka Linkola
Pääosissa
Satu Silvo (Lumikuningatar), Outi Vainionkulma (Kerttu), Sebastian Kaatrasalo (Kai), Tuula Nyman (noita), Esko Hukkanen (Harri), Pirjo Bergström (mielitietty), Juulia Ukkonen (prinsessa), Paavo Westerberg (prinssi), Saara Pakkasvirta (rosvoakka), Ismo Alanko, Markku Huhtamo, Antti Litja, Esko Varonen (rosvoveljet), Marja Pyykkö (rosvotyttö), Elina Salo (velho).

Lumikuningattaresta esitettiin restauroitu Suomi 100 -vuoden juhlakopio tuoreeltaan Elokuvapolulla ja Elokuvaviikkoon lokakuussa 2017 osallistuneissa teattereissa. Myös muina aikoina elokuvaa on vuokrattavissa koulukinonäytöksiin VLMedia Oy:n kautta.