Morsian yllättää (1941)

Ohjaaja Valentin Vaala toi kotimaisen komedian uudelle aikakaudelle 1930–40-luvun elokuvillaan. Komedioiden pääosassa oli usein moderni, suorasanainen nuori nainen, joka astui ulos passiivisesta roolista. Tekstien taustalta löytyi naistekijöitä, kuten kirjailijat Kersti Bergroth, Hilja Valtonen ja Hella Wuolijoki. Vaalan komedioita on verrattu Hollywoodin screwball-elokuviin.

Vaala teki Tet-nimimerkillä käsikirjoittaneen Bergrothin ja näyttelijä Lea Joutsenon kanssa viisi komediaa, joissa kaikissa oli pääosassa toiminnallinen ja itsenäinen kaupunkilaisnainen. Hahmo rakentui pääosassa säkenöineen Joutsenon tähtikuvan ympärille.

Tet-komedioiden kimaran käynnisti kipakka Morsian yllättää, jossa koomillisen hunajainen dialogi yhdistyy rakastavaisten äkkipikaisiin ratkaisuihin. Lea Joutseno loistaa liioitellun kepeässä roolissaan. Tet-elokuvat kuvattiin pääosin sotavuosina, jolloin komedialla oli merkittävä asema kansalaisten vapaa-ajassa ja näin ollen myös filmiteollisuudessa. Elokuvat oli suunnattu erityisesti elokuvateattereitten naiskuluttajille.

Koulukinon tuottama oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin. Oppimateriaalin löydät tästä linkistä.

KAVIn Elonetistä löydät lisätietoa elokuvasta.

Ohjaus
Valentin Vaala.
Käsikirjoitus
Tet, Vaala ja Joutseno.
Pääosissa
Lea Joutseno, Tauno Majuri, Olavi Reimas, Reino Valkama, Eine Laine, Hanna Taini, Kaija Rahola.