Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä (1954)


On aprillipäivä. Pekka ja Pätkä lukevat lehdestä uutisen, että Lapissa on nähty lumimies ja että radiojuontaja Karvajärvi on luvannut miljoona markkaa sille, joka tuo lumimiehen elävänä hänen ohjelmaansa. Kolmas Puupää-elokuva Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä oli sarjasta ensimmäinen, jonka nimessä esiintyi parivaljakon toinen puolisko Pätkä. Elokuvan pääteemaksi oli valittu tuolloin ajankohtainen Himalajan Lumimies, Suomen oloihin sijoitettuna. Elokuvassa parodioidaan myös radion suosittua Lauantaisauna-ohjelmaa ja sen vetäjää Niilo Tarvajärveä. Eritoten elokuvan alkupuoliskolla temppuillaan elokuvallisilla keinoilla varsin oivaltavasti. Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä saa yhä lapset nauramaan elokuvateatterin näytöksissä.

Elokuvan alkupuolisko on tulvillaan elokuvallista leikittelyä.
Tutustu tehtävien avulla, miten elokuvan alkujaksossa esitellään tarinan päähenkilöt tai miten kerronnassa käytetään kameranliikkeitä ja trikkejä.

Klikkaa tästä Koulukinon oppimateriaaliin

Tutustu Elonetissä elokuvan taustoihin ja aikalaisvastaanottoon.

Ohjaus
Armand Lohikoski
Kasikirjoitus
Reino Helismaa, Armand Lohikoski
Rooleissa
Esa Pakarinen (Pekka Puupää), Masa Niemi (Pätkä), Siiri Angerkoski (Justiina Puupää), Anneli Sauli (Katriina Sirkkunen), Tuija Halonen (Irmeli Laavu), Olavi Virta (Timo Vaski), Åke Lindman (Riku Sundman), Vihtori Välimäki (lumimies).
Kesto
90 min