Tuntematon sotilas (1955)

Edvin Laineen ohjaama elokuva Väinö Linnan suositusta romaanista on realistinen kuvaus konekiväärikomppanian kokemuksista jatkosodasta. Linnan oman yksikön kokemuksia peilaava sotaromaani sai ilmestyessään kritiikkiä, mutta ajan myötä siitä on muodostunut kansallinen merkkiteos. Elokuvan pääosassa ovat tavalliset, eri puolilta maata tulevat suomalaiset sotilaat, joita yhdistää yksi asia, sota.

Elokuvan käsittelemistä varten löytyy Koulukinon oppimateriaali. Sen teemoja ovat romaanista elokuvaksi, fakta vs. fiktio, historiallisuus ja historiankirjoitus, henkilökuva, sota, (sota)sankari ja se on suunniteltu yläasteiden ja lukioiden käyttöä varten. Elokuva sopii seuraaviin oppiaineisiin: historia, äidinkieli, kirjallisuus, uskonto ja elämänkatsomustieto.

Lisäksi Elokuvapolulta löytyy tehtävä esimerkkinäytteineen Tuntematon sotilas kirjasta kohtaukseksi.

Ohjaus
Edvin Laine
Kasikirjoitus
Väinö Linnan romaanista Juha Nevalainen
Rooleissa
Kosti Klemelä (Koskela), Heikki Savolainen (Hietanen), Reino Tolvanen (Rokka), Veikko Sinisalo (Lahtinen), Åke Lindman (Lehto), Pentti Siimes (Määttä), Leo Riuttu (Vanhala), Kaarlo Halttunen (Rahikainen), Matti Ranin (Kariluoto), Jussi Jurkka (Lammio), Tauno Palo (Sarastie), Pentti Irjala (Kaarna), Vilho Siivola (Mäkilä), Martti Romppanen (Sihvonen), Tapio Hämäläinen (Salo), Olavi Ahonen (Riitaoja), Tarmo Manni (Honkajoki), Veli-Matti Kaitala (Hauhia), Kale Teuronen (Susi).
Kuvaus
Pentti Unho, Osmo Harkimo, Olavi Tuomi, Antero Ruuhonen
Kesto
168 min
Tuotanto: Suomen Filmiteollisuus SF Oy

Tutustu Elonetissä elokuvan taustoihin ja aikalaisvastaanottoon.