Siirtolainen (1917)

Siirtolaisuus on jälleen ajankohtainen aihe maailmassa. Koulukinon oppimateriaalissa tutustutaan aiheeseen Siirtolaisuus ennen ja nyt. Klikkaa linkistä suoraan aineistoon!

Siirtolainen (The Immigrant) on muita Mutual-elokuvia hidastempoisempi ja tunteikkaampi satiiri. Myrskyn viskelemässä aluksessa kohdataan surkea siirtolaissakki: Albert Austin merisairaana venäläisenä, Henry Bergman tukevana talonpoikaisnaisena ja Loyal Underwood pikkuisena aviomiehenä. Korttipelissä ansioituva Charlie sujauttaa pelivoittonsa ryöstetyn Ednan taskuun. Asiaa tarkemmin ajateltuaan, hän ottaa pari seteliä takaisin ja saa väärinkäsityksen vuoksi syytteen varkaudesta.

”Saapuminen Vapauden maahan”: siirtolaiset sullotaan karjan lailla köysikarsinaan, ja Charlie silmäilee merkitsevästi Vapaudenpatsasta. Kohtausta pidetään merkittävänä: sen on nähty kuvastavan Amerikkaan saapuvien siirtolaisten tuntoja, mutta myös Chaplinin henkilökohtaisia tunnelmia, kun hän aikoinaan itse saapui unelmiensa perässä Amerikkaan.

Chaplin pyrki elokuvissaan täydellisyyteen, mikä hämmensi aikana, jolloin elokuvia tehtiin liukuhihnalta ja pääasiassa yhdellä otolla. Chaplin saattoi kuvata yhden kohtauksen kymmeniä kertoja, mikä oli elokuvan varhaisina vuosina äärimmäisen harvinaista. Esimerkiksi Siirtolaista kuvattiin kaksi kuukautta. Chaplin leikkasi tauotta materiaalia neljän päivän ajan ja sai lopulta puristetuksi kymmenen tunnin aineiston 27 minuuttiin.

Tuotantoyhtiö: Lone Star Mutual. Tuottaja, ohjaaja, käsikirjoittaja: Charles Chaplin. Kuvaus: Roland Totheroh. Kuvauspaikka: Lone Star Studios, Hollywood. Pääosissa: Charles Chaplin (siirtolainen), Edna Purviance (siirtolainen), Kitty Bradbury (Ednan äiti), Albert Austin (slaavisiirtolainen ja lounasvieras), Henry Bergman (slaavilainen siirtolaisnainen ja taiteilija), Loyal Underwood (lyhyt siirtolainen), Eric Campbell (hovimestari). KESTO 27 min. (Chaplinin 61. elokuva). Ensiesitys: 17.6.1917. Ensi-ilta Helsingissä 7.1.1925 Elokuvateatteri Apollo.

Koulukinon oppimateriaali.