Suunnistaminen Elokuvapolulla

Elokuvapolku haarautuu kahtia: alakouluille suunniteltuun alapolkuun ja yläkouluille sekä toisen asteen oppilaitoksille suunniteltuun yläpolkuun. Alapolkua voi hyvin käyttää myös ylempien luokka-asteiden kanssa elokuvakerronnan terminologiaan perehdyttäessä. Näytteet ja niihin liittyvät tehtävät on jaoteltu aiheittain, esim. leikkaus, kameran liike, jne. Tarkempia vinkkejä Elokuvapolun käyttöön opetuksessa löydät täältä.

Elokuva kantaa mukanaan taidemuotonsa koko historiaa, ajassa muuttuvia asenteita, erilaisia lajityyppejä, tähtijärjestelmää ja tuotantokoneistoa. Elokuvakulttuuri-osiossa perehdytään suomalaisten esimerkkien kautta elokuvateollisuuden historiaan, sekä siihen, kuinka monella tapaa elokuva on kietoutunut osaksi kulttuuriamme.

Elokuvakerronta-osiosta löytyy mm. lyhyt- ja dokumenttielokuvaan sekä mainoselokuvaan perehdyttävää materiaalia ja elokuvia tehtävineen. Täällä voi myös perehtyä lajityyppeihin erityisesti suomalaisen elokuvan näkökulmasta. Lyhytelokuvan purkamiseen tarkoitettua analyysia voi käyttää pitkän elokuvan käsittelyssä.

Sivupolulla on elokuvaan liittyviä yleisiä, aiheeseen johdattavia tehtäviä. Näiden avulla voi lämmitellä luokkaa ennen varsinaisiin elokuvatehtäviin siirtymistä. Osion tehtävissä tutustutaan tarinankerrontaan ja elokuvan tekemiseen. Kirjan ja elokuvan kerrontaa tutkitaan myös Tuntemattoman sotilaan näytteitten avulla, kurkistetaan kulissien taakse ja mietitään minkä värinen mustavalkoinen kuva oikeasti on.

Sivupolulla esitellään elokuvakasvatuksen eri toimijoita ja toimintaa kouluihin, kuten koulujen Elokuvaviikko ja Kaikki kuvaa -materiaaleja. Lisäksi opetallaan pelaamaan Aliasta videoseurapelinä.