Den vita renen

Den vita renen är konstnärsparet Erik Blombergs och Mirjami Kuosmanens stora filmprojekt. Erik Bomberg var redan känd som regissör, producent och kortfilmsskapare, och Den vita renen blev hans första hellånga film. Idén för filmen skapades i sin tur av Mirjami Kuosmanen, som även var filmens manusförfattare. Dessutom arbetade hon med skådespelarna tillsammans med sin man och gav sig helhjärtat in på rollen som den mystiska Pirita.

Blomberg ansåg sig främst vara en fotograf, och ljus var ett avgörande element i hans arbete. Manuskriptet till Den vita renen planerades redan från första början med hjälp av bilder och scenerna funderades ut noggrannt i förväg.

Den vita renen var den första och ännu år 2017 den enda finländska filmen som utdelats med den kända Golden Globe-priset. Filmen presenterades även på Cannes och filmens nya, utsökta restaurering (digital 4K) har fått injudan på Lumiere-festivalen i Lyon.

Av Mirjam Kuosmanens originella idé utvecklades en skräckberättelse där en kvinna antar gestalten av en vit ren efter sitt besök till en schaman.

I den nattliga metamorfosen ser vi inslag av vampyr- och varulvsberättelser. Lapplands mäktiga natur har en avgörande roll i filmens själslandskap, som avbildar kvinnans kamp mellan lust och känsla, mellan det goda och det onda. Samtidigt påminner den nordiska vildmarken med dess renkapplöpningar om den klassiska västernlandskapet vi känner till från genrefilmer.

Skolbios (Koulukino) läromaterial om filmen på finska hittar du här