Tet-komedier

Tet, Lea Joutseno och Valentin Vaala: 1940-talets moderna komedi

Under 1940-talet skapade skådespelaren Lea Joutseno, regissör Valentin Vaala och författaren Kersti Bergroth (under pseudonymet Tet) ett antal komedier för Suomi-Filmi. Dessa filmer centrerade kring en ung, kvicktänkt och aktiv kvinna i en modern stadsmiljö och skildrade framför allt sociala relationer samt kvinnans och mannens skiftande roller.

Inom finländsk film blev skådespelaren Lea Joutseno en symbol för den moderna kvinnan tack vare hennes kvicktänkta, fartfyllda och skarpsinniga personlighet och hennes vilja att tänja på de kvinnliga normerna i samhället. Således konstruerades 40-talets komedier kring filmstjärnan Joutseno. Hon deltog även med manusförfattandet och regin tillsammans med Vaala och Tet, och kunde således påverka sina egna roller. Joutseno arbetade även som en manusförfattare i Valentin Vaalas film Människor i sommarnatten (Ihmiset suviyössä, 1948).

Brud efterlyses (Morsian yllättää, 1941)

Komedier av Valentin Vaala anses vara en finsk motsvarighet till Hollywoods screwball-komedier. I alla de fem Tet-komedier som skapades spelar Lea Joutseno en kvick, modern kvinna som inte lyssnade speciellt mycket på vad männen sa.

Fröken Brushuvud (Neiti Tuittupää, 1943)

Fröken Brushuvud (Neiti Tuittupää, 1943) baserar sig på Hilja Valtonens roman och skildrar kvinnans ställning i 1940-talets Finland. I filmen inleder en ung kvinna sina studier och är en ovanlig figur både i staden och på landsbygden. Joutseno spelar Anna Tipuli Pusu som under en tågresa till universitetet i Helsingfors svarar argsint på alla nyfikna frågor.

Titta på hela filmen .