Musikal

En musikal kombinerar musik, sång och dans med filmberättande. Grunden till genren är en form av scenmusikal (eller backstage-musikal) där händelserna utspelar sig i en teater och vars musiknummer oftast händer på scenen med en stor grupp dansare där de flesta inte nödvändigtvis spelar med i själva berättelsen.

Personerna i en musikal kan börja med sång och dans när som helst medan en osynlig orkester börjar spela ett musikstycke. Musikaler är oftast romantiska kärlekshistorier, men i jämförelse med andra genrer uttrycker sig det förälskade paret med musik och dans.

SF-paraden (SF-paraati, 1940)

Musikalen har utvecklats från operetter och de folkliga vaudeville-föreställningarna. Filmmusikaler blev populära då ljudfilmen etablerades vid skiftet av 1920- och 30-talet då musikteaterföreställningar erbjöd färdigt material, populära sånger och kända stjärnor.

1930-talets kända musikaler är t.ex. koreograf och regissören Busby Berkeleys verk samt Ginger Rogers och Fred Astaires eleganta filmer med dans. 1950-talet var musikalens andra guldålder och bidrog med musikaler som Singin’ in the Rain (1952) av Gene Kelly och Stanley Donen, och under nästa årtionde skapades klassiker som Sound of Music (1965), som var en spektakulär filmatisering.

Musikaler har producerats världen över, och en känd version är exempelvis Bollywood-musikalerna från Indien.