Fakta eller fiktion?

Det första att tänka på med dokumentärer är deras förhållande med verkligheten. Detta betyder dock inte att skapare av dokumentärer naturligt strävar till den mest realistiska bilden av verkligheten. Alla filmskapare, även de som jobbar med dokumentärer, har otaliga och varierade sätt att göra sina filmer.

Ett av dessa sätt är att kombinera fiktiva scener med dokumentariska berättelser. Som exempel har vi filmen If I Ruled: sanna historier som ungdomarna med sina egna röster presenterar för oss. Flickorna i filmen presenteras ofta med intensiva närbilder.

Regissören och manusförfattaren valde att presentera vardagliga problem som gett upphov till drömmar om en bättre framtid genom fiktiva berättelser om hur livet såg ut ”om jag fick välja”. Dessa verkliga scener med fiktiva presentationer kallas för dokumentärdrama, eller dokudrama.

Filmskaparna kunde likaväl ha valt andra berättartekniker. De fiktiva delarna – eller livets sanna historier – kunde också illustreras för oss åskådare med hjälp av animationer. En dokumentarisk presentation kan således kombineras med varierade filmtekniker och genrer. Därför talar man ofta om kreativa dokumentärer.