Filmstudion

Filmskapandet blev nästan helt industriellt, speciellt i USA redan från 1910-talet. Produktionen fokuserades i Hollywood i Kalifornien med dess ideala klimat, och styrdes av en grupp stora och mångsidiga bolag. De största och mäktigaste – Paramount, MGM, Warner Bros., RKO och Fox – hade kontroll över alla centrala områden inom filmindustrin, det vill säga produktion, distribution och biografkedjorna. Hollywoods produktionsenheter kallades för ”studion” och Hollywoods ”guldålder” från 1920 till början av 1960 kallades för studioeran.
Produktionen var organiserad för att vara så effektivt som möjligt. Varje studio hade egna avdelningar för att göra film, som avdelningar för manuskript, iscensättning och kostym. Det rådde en hierarki i filmskapandet, då huvudproducenten för studion hade en grupp av assisterande producenter med deras egna ansvarsområden, t.ex i att producera film i en viss genre. Filmens regissör bestämde över filminspelningen, men regissören stod i ansvar för sina beslut och svarade till den assisterande producenten. Endast de allra kändaste regissörerna fick välja sina egna teman och delta i manusförfattandet och filmklippning.

Filmen Prinsessan Törnrosa (Prinsessa Ruususen 1949) av Edvin Laine filmades vid Suomen Filmiteollisuus studion på Elisabetsgatan i Helsingfors.

Varje enskild studio hade sin egen stil och sina specifika kunskapsområden, och studion hade också långvariga kontrakt med filmstjärnorna. Till exempel Warner Bros. var speciellt känd för sina gangsterfilmer och filmstjärnor som Humphrey Bogart, och MGM för sina glamourösa musikaler och stjärnor som Elizabeth Taylor och Gene Kelly.

Hollywoods studiosystem förändrades på 1960-talet. Gamla filmbolag skiftade sitt fokus mot televisionen, och filmer blev allt mer enskilda produktioner med sin egen finansiering, egna filmskapare och skådespelare, istället för att använda sig av studions standardpersonal. Många av studioerans bolag producerar fortfarande filmer, men inte som individuella bolag utan som en del av stora mediebolag som Time Warner eller Sony.