Animation

Bilder från Tini Sauvos Myyrän aarre.

På Förstigen ser man animerade filmer som har producerats med olika tekniker. Med dem kan man titta in i animationernas underbara värld. Denna del presenterar animationens hemligheter: hur och vad man kan uttrycka genom animation.

Hur ger man liv åt bilder?

Följande uppgifter illustrerar ögats efterbildsvision, ett fenomen som är grunden för illusionen av levande bilder, såsom animation.

  1.  Gummibandsanimation 

Ni behöver: sax, kartong, tuschpennor, gummiband, lim.

Rita en bild i mitten av en kartongbit på ca 10 x 10 cm eller klippa klipp ut en bild (t.ex. ett ansikte) från en tidning. På ena sidan av kartongbiten, mitt i biten, rita eller limma en bakgrundsbild (t.ex. galler). Bakgrundsbilden ska vara så stor att ansiktet ryms inom den. Slå hål i båda sidorna av kartongen och fäst två gummiband där. Nu är leken med levande bild färdig! Tvinna gummibanden hårt och släpp dem sedan fri. Kartongen börjar snurra runt snabbt, vilket ser ut som om ansiktet tittade bakom gallret.

2.  Pennanimation

Ni behöver: sax, kartong, tuschpennor, blyertspennor.

Vik ett litet ark dubbelt så att du får ett häfte. Rita en bild i det hopvikta arket (t.ex. av en streckgubbe) på båda sidorna på samma ställe. Bilderna måste ha en liten olikhet, till exempel så att streckgubbens hand är uppe i den första bilden och nere i den andra. Rulla pärmen på häftet runt en blyertspenna. När du nu rör pennan fram och tillbaka, så öppnas och stängs pärmen snabbt. Det ser ut som om streckgubben vinkar.

3. Cut-out animation

Artighetsblomma är en cut-out animation. Titta på kortfilmen om Hinkus och Vinkus äventyr och fundera på hur filmen är gjord. Tini Sauvos filmer är också cut-out animationer. Ni kan även titta på dem och fundera på hur de skiljer sig från Artighetsblomma-animationerna. Varför ser de olika ut?

Sedan kan ni göra er egen cut-out animation. Goda anvisningar och instruktionsvideor för cut-out animering på finska finns på Mediakasvatuskeskus Metkas läromedel: https://mediametka.fi/oppimateriaali/pala-animaatio/

Mer information om animering finns i instruktionsvideor på webbplatsen Kaikki kuvaa: https://kaikkikuvaa.fi/tutoriaalit/animaatio/