Dokumentärfilm

Månöga (1970)


På denna barnfilm med vacker naturskildring kan alla skogens djur tala. Tvättbjörn och flygekorre som heter Ringsvans och Månöga blir vänner. Efter många om och men räddar ekorren sin vän från fängelse. I filmen förenas naturdokumentens material med fiktivt berättande.

  • Diskutera hur man vet vad som är sant.
  • Övning med informationssökning: välj ett av de djur som finns i filmen och presentera det för andra.
  • Övning med kamerapennans pedagogik: spela in naturobservationer t.ex. med smarttelefon och pekplatta. Slutligen titta på resultaten tillsammans och diskutera dem.
  • Hitta på historier som baserar sig på de naturobservationer ni samlat in i den föregående uppgiften. Berätta historierna för varandra. Uppgiften illustrerar hur betydelsen av dokumentmaterial förändras när man använder det till att berätta historier.

Palnan tyttäret (Palnas döttrar, 2008)

 

Detta avsnitt är från dokumentärfilmen Palnas döttrar. Vad betyder en dokumentärfilm? Vad är det som händer i avsnittet? Vilka är personerna i filmen? Varför fanns det en animation mellan scener i vilka barnen lekte och simmade? Vad hände med i det?
Har ni spelat in era egna lekar? Vilka lekar?

Palnas döttrar är en gripande dokumentärfilm om familj, rötter och identitet. Filmen lyckas att komma nära sina föremål. I filmen av regissören Kiti Luostarinen följer man Devis familj, som planerar en resa till Indien på till Palnas barnhem. Där väntar Devis lillasyster, Stuti. För den 6-åriga Devi blir resan en färd till hennes egna förflutna, eftersom hon också är hämtad från Indien, från samma barnhem. Filmen som badar i vackra färger och livets undran ger en röst åt barnet och hennes upplevelser. Också föräldraskapet och de stora känslor som är förknippade med det kommer fram.

Dokumentärfilmen lämnar utrymme för Devis röst och fantasi. Devis egna berättelser om sina rötter är delvis hörda av andra, men ändå färgglada och levande. Flickans rötter och kulturella identitet är starkt närvarande i hennes liv, vilket de finländska föräldrarna på ett naturligt sätt stöder.

Efter filmen:

  • Ibland använder man en berättare i dokumentärfilmer, men i Palnas döttrar finns ingen sådan. Hur påverkar det hur man tar emot filmen och hur man upplever händelserna?
  • Är allt i en dokumentärfilm alltid sant?
  • Vems perspektiv framträder mest i Palnas döttrar? Är det filmskaparens eller de filmade människornas röst?
  • Hur kan man identifiera veta att filmen försöker påverka åsikterna?
  • Med sin film vann Luostarinen Risto Jarva-priset i Tammerfors filmfestival. Du kan bekanta dig med Risto Jarvas filmer i Elonet.

Lämpar sig också för förskoleundervisning och nybörjarundervisning. I filmen finns några engelskspråkiga dialoger som har textats på finska. Du får textningen på genom att trycka på cc på högra hörnet av videon.