Var inte rädd, Pikkuli

 

Pikkuli kan inte somna. Hen är rädd för mörkret. Sedan ramlar hen ner i ett mörkt hål, där hen stöter på en ny vän.

Emotionella färdigheter: hur känns det att vara rädd? Diskutera vilka saker som gör er skrämda eller nervösa eller vilka saker som gjorde er skrämda när ni var yngre. Vad brukar barn vara rädda för? Hur syns rädslan? Hur känns det när man är rädd? Ta med några mjukisdjur, de kan hjälpa er att berätta om era rädslor och diskutera dem.

Tänk tillsammans på hur rädslan kan övervinnas. Hur skulle ni uppmuntra en person som är rädd? Hur känns det när någon klappar på din axel uppmuntrande eller kramar dig tröstande eller ömt stryker ditt huvud skonsamt? Hur vann Pikkuli sin rädsla?

Hur visste man i filmen att Pikkuli var rädd? Hur såg rädslan och de skrämmande sakerna ut, t.ex. vilka färger fanns det i filmen? Fundera på vilka färger som enligt er åsikt skulle kunna beskriva skrämmande saker? Rita och måla med ”skrämmande” färger.

Vad är motsatsen till rädsla? Pikkuli lärde sig i filmen att allt inte är så farligt som det ser ut. Pikkuli visade att hen också var modig. Vad är skillnaden mellan mod och våghalsighet eller dumdristighet? Hur är det att vara modig? När har någon av er har varit speciellt modig? Vad gjorde ni då? Skriv eller rita vad ni kom på under diskussionen.

Har ni någon gång skrämts av ett tv-program, en film eller ett spel? Hur lönar det sig att göra om man blir skrämd av något medieinnehåll? Vet ni varför program, filmer och spel har åldersgränser?

Information till fostraren om barnens rädsla t.ex. i Yles artikel på finska: Miten lapsen eri pelkoihin pitäisi suhtautua? 

Uppgifter om åldersgränser

Förstigens filmer har åldersgränsen

Vet ni vad det betyder?
Varför har filmer åldersgränser?
Hittar ni åldersgränsmärkningen i filmerna på Förstigen?

På KAVIs webbplats hittar du information om åldersgränser.