Har du någonsin funderat hur färgerna i en svartvit film ser ut egentligen?
Hur såg allting ut då filmerna inspelades?
På denna sida kan du se exempel på kläder som användes under tiden då man filmade svartvita filmer i Finland. Kläderna var naturligtvis inte svartvita, utan i alla regnbågens färger. Olika färger och toner frambringar olika grader av grått i svartvita filmer. Dämpade färger blev en tydlig grå färg, till exempel är Kalle Träskalles kostym egentligen ljusblå!
Dramatiska och festliga dräkter var oftast mörkblåa under inspelningen, trots att den allmänna uppfattningen är att de var svarta. Den mörkblåa färgen gav fler nyanser och mönster i och med ljus och skuggor som kastades på skådespelarnas kläder. Andra användbara och populära färger var t.ex. mörkgrön och vinröd. Vitt blev heller aldrig helvitt på film. Om en dräkt i en film var vitt som snö var kläderna i verkligheten citrongula.
De hundra värjornas man (Sadan miekan mies, 1951), med manus av Simo Penttilä, skulle egentligen filmas i färg, men till följd av brist på resurser blev filmen svartvit och endast filmens trailer filmades i färg. Filmen skildrar året 1634 och det 30-åriga kriget i Europa. Kostymören för De hundra värjornans man var Bure Litonius, som i en intervju (Kinolehti 4/1951) har upphävt myten om att uniformerna som användes i kriget var enhetliga. Var och en tillverkade sin egen uniform enligt egna resurser och möjligheter. Under kriget kunde man således inte lätt avskilja en kapten från en general. En fattig general kunde ha en mycket enkel uniform jämfört med någon rik kapten.
Det blev problem under inspelningen av filmen då skådespelarna kände sig obekväma i de färgsprakande uniformerna och kunde inte leva sig in i sina roller. Men för att lyckas med svartvita filmer behövdes det färgglada dräkter och detaljer.
Dräkter från Lilla Iris Klewe (Pikku Suorasuu, 1962) och Prinsessan Törnrosa (Prinsessa Ruusunen, 1949).
Stumpens byxor från filmerna om Kalle Träskalle och Stumpen.
Uniform från filmen Dansen över gravarna (Tanssi yli hautojen, 1950).
Dräkter från filmen Fula Elsa (Ruma Elsa, 1949) och en okänd film.