1940-luvun moderni komedia

1940-luvulla ohjaaja Valentin Vaala, kirjailija Kersti Bergroth (käsikirjoittajana nimim. Tet) ja näyttelijä Lea Joutseno tekivät Suomi-Filmille komedioita, joissa keskushenkilönä on sanavalmis nuori nainen. Tet-komedioina tunnetut elokuvat sijoittuivat moderniin kaupunkiympäristöön ja kuvasivat ennen kaikkea sosiaalisia suhteita sekä naisen ja miehen muuttuvia rooleja.

Näyttelijä Lea Joutseno oli suomalaisessa elokuvassa modernin naisen symboli: sanavalmis, vauhdikas ja älykäs toimija, joka kokeili jatkuvasti naisen yhteiskunnallisia normeja. Nämä 1940-luvun modernit komediat rakentuivatkin pitkälti Joutsenon tähtikuvan ympärille. Käsikirjoitus-tiimin jäsenenä Joutseno pystyi myös vaikuttamaan omiin rooleihinsa. Käsikirjoittajana hän ansioitui myös Valentin Vaalan ohjaamassa Ihmiset suviyössä -elokuvassa. Lue aiheesta lisää Anu Koivusen artikkelista Elonetistä.

Morsian yllättää

Valentin Vaalan komedioita on pidetty vastineena Hollywoodin screwball-elokuville. Lea Joutseno on kaikissa viidessä Tet-komediassa sanavalmis moderni nainen, joka ei miehiä kumarrellut. Kirjailija Kersti Bergrothin kirjoittamassa komediallisesti kuplivassa dialogissa on särmää. Tutustu 1930-40-lukujen kuplivaan komediaan elokuvasarjassa Pääosassa moderni nainen. Joutsenon ohella pääosissa nähdään suomalaisen elokuvan kirkkaita tähtiä, kuten Ansa Ikonen, Tuulikki Paananen ja Tauno Palo.

Neiti Tuittupää

Kohtaus Neiti Tuittupää -elokuvassa kertoo osuvasti naisen asemasta 1940-luvun Suomessa. Naisen opiskelu ei vielä tuolloin ollut itsestäänselvyys. Joutsenon roolihahmo vastaa ärhäkästi vierustovereittensa uteluihin matkustaessaan opiskelemaan Helsingin yliopistoon. Aihetta käsitellään sekä Hilja Valtosen romaaniin perustuvassa elokuvassa Neiti Tuittupää sekä Hella Wuolijoen näytelmään perustuvassa elokuvassa Juurakon Hulda, joka oli myöskin Vaalan ohjaustyö.