Lavastus ja kuvauspaikat

Lavastuksen ja kuvauspaikkojen perusteella katsoja hahmottaa elokuvan aikaa, paikkaa, tunnelmaa ja lajityyppiä. Maisema tai rakennettu tila voi myös ilmentää henkilöiden ajatuksia ja tunteita.

Elokuvia lavastetaan studioilla tai sitten kuvataan todellisilla paikoilla – mikä sekin edellyttää useimmiten ainakin jonkinasteista lavastamista. Kun kuvataan todellisilla paikoilla, tuo paikka saattaa esittää itseään jossakin historiansa vaiheessa – tai sitten jotakin aivan muuta paikkaa. Esimerkiksi Helsinki sai usein esittää Leningradia (nyk. Pietari) tai Moskovaa amerikkalaisissa kylmän sodan aikaisissa elokuvissa, kun Neuvostoliittoon ei päästy kuvaamaan. Ihmiset suviyössä kuvattiin Hauholla ja Munkkisaaren studiolla. Myös alla olevan videoklipin kohtaus on  kuvattu kahdessa eri miljöössä.

1. Klikkaa ensin ensin alla oleva työkuva isoksi.

2. Katso sen jälkeen alla videonäyte kohtauksesta.

Valentin Vaala: Ihmiset suviyössä (1948)

Katso alla olevat näytteet elokuvista Laveata tietä, Laitakaupungin laulu ja Käpy selän alla.  Yksi näytteistä on kuvattu kokonaan studiolavasteissa, toinen aidossa kuvausympäristössä ja kolmas molemmissa. Pohdi miten lavastus toimii näissä näytteissä.

  • Miten studiokuvat erottuvat todellisista paikoista?
  • Miten kuvausympäristö vaikuttaa kohtausten tunnelmaan ja niiden synnyttämiin mielikuviin?

Katso näyte (Laveata tietä)

 Valentin Vaala: Laveata tietä (1931)

Katso näyte (Laitakaupungin laulu)

 Edvin Laine: Laitakaupungin laulu (1948)

Katso näyte (Käpy selän alla)

 Mikko Niskanen: Käpy selän alla (1966)

Katso koko elokuva Elokuvapolulla: Ihmiset suviyössä / Käpy selän alla. Katso koko elokuva Elonetissä: Laveata tietä / Laitakaupungin laulu

Tutustu elokuvalavastukseen lisää Koulukinon Robin Hood -oppimateriaalissa.

Tutustukaa Jean-Pierre Jeunet´n elokuvien lavastukseen elokuvan MicMacs oppimateriaalissa.

  1. Suunnittele lyhyt kohtaus, mieti minne kohtaus sijoittuu ja mitä siinä tapahtuu. Mieti myös millaisia kuvakulmia jne. kohtauksessa voisi käyttää. Mieti sitten miten suunnittelemasi kohtauksen voisi lavastaa. Suunnittelisitko kohtauksen studioon vai oikeaan kuvausympäristöön, tarvittaisiinko kenties digitaalisia tehosteita kuvauspaikan luomiseksi?
  2. Tutustu oikean lavastajan työhön Koulukinon Kelaamo-sivuston videossa, jossa haastatellaan Varpu-elokuvan lavastussuunnittelija Sattva-Hanna Toiviaista.