Näkymätön Elina (2002)


Tornionjokilaakso 1950-luvulla. Isänsä menettänyt kymmenenvuotias Elina joutuu koulussa tiukan opettajattaren silmätikuksi. Ruotsin kieltä vaaliva ja tiukkaa kuria ylläpitävä opettaja rankaisee poikaa, joka sääntöjen vastaisesti puhuu koulussa suomea. Myös Elina saa osansa rangaistuksesta puolustaessaan poikaa. Kun Elina ei suostu käyttäytymään opettajattaren vaatimusten mukaisesti, tämä alkaa suhtautumaan Elinaan kuin näkymättömään. Elina kuljettaa surunsa suolle, jossa hän tuntee isänsä läsnäolon ja tuntee olevansa turvassa.

Pääosan esittäjää, tuberkuloosista toipuva Elinaa etsittiin pitkään Ruotsista ja Suomesta, rooliin koekuvattiin 3000 tyttöä. Rooliin valitulla, Tukholman Skogåsista kotoisin olevalla Natalie Minnevikillä on suomalaiset juuret ja roolin edellyttämä välttävä suomen kielen taito. Opettajatar Tora Holmiksi saatiin Ingmar Bergmanin elokuvista muistettu Bibi Andersson.


Näkymätön Elina on toistaiseksi Elokuvapolun ohjelmistossa.

Tilaa tästä salasana elokuvan katsomista varten. Salasanan saapumisessa saattaa olla viivettä, mutta jos tunnus ei saavu vartin sisään, tarkistathan roskapostisi. Ellei salasana ole siinä vaiheessa tullut niin laita sp-viesti osoitteeseen elokuvapolku@kavi.fi.

 

Elokuvan jälkeen:

  • Millainen suhde Elinalla on elokuvan muihin aikuisiin? Onko hänellä turvallisia ihmissuhteita?
  • Mitä suo edustaa elokuvassa?
  • Mikä merkitys äidinkielellä on ihmiselle? Mitä vahinkoa voi aiheutua, jos äidinkielen puhuminen kielletään?
  • Miten Elina oppii hyväksymään isänsä kuoleman?
  • Miten elokuvassa kuvataan surua?Klaus Härön ohjaama elokuva on ensimmäinen suomalainen elokuva, joka on voittanut Berliinin elokuvajuhlien Generation-kilpailusarjan eli Berlinalen Kristallikarhu-palkinnon.
  • Etsi tietoa muista suomalaisista elokuvista, jotka ovat päässeet Berlinalen tai Cannesin elokuvafestivaalien ohjelmistoon. Voit etsiä tietoja mm. Suomen elokuvasäätiön sivuilta tai kotimaisesta Elonet.fi – elokuvatietokannasta.
  • Miksi elokuvantekijöille ja tuotantoyhtiölle on tärkeä näkyä kansainvälisillä elokuvajuhlilla?
  • Koulukinon oppimateriaalit on suunniteltu 4.-9. luokille.
Ohjaus
Klaus Härö.
Käsikirjoitus
Kjell Sundstedt.
Tuotanto
Claes Olsson, Anders Landström, Charlotta Denward.
Kuvaus
Jarkko T. Laine.
Leikkaus
Riitta Poikselkä, Thomas Täng.
Äänisuunnittelu
Kirka Sainio.
Musiikki
Tuomas Kantelinen.
Kesto
77 min