Valkoinen peura (1952)

Valkoinen peura on taiteilijapari Erik Blombergin ja Mirjami Kuosmasen yhteinen suuri projekti. Se oli elokuvaajana, tuottajana ja lyhytelokuvien tekijänä jo tunnetun Blombergin ensimmäinen pitkä elokuva ohjaajana. Aihe puolestaan oli Kuosmasen, joka myös käsikirjoitti elokuvan, toimi henkilöohjaajana miehensä rinnalla sekä heittäytyi antaumuksella mystisen Piritan hahmoon.

Blomberg piti itseään ennen kaikkea kuvaajana, jolle valo oli työn olennainen elementti. Valkoisen peuran käsikirjoitus ajateltiin jo alun pitäen kuvina, kohtaukset mietittiin ja tavallaan myös leikattiin valmiiksi etukäteen.

Valkoinen peura on ensimmäinen ja vielä vuonna 2017 ainoa suomalainen elokuva, joka on palkittu Golden Globella. Tuoreeltaan se esitettiin Cannesin kilpailusarjassa. Elokuvan uusi komea restaurointi (Digitaalinen 4K) on kutsuttu tänä vuonna myös Lumiere-festivaalille Lyoniin.

Kuosmasen aiheesta sukeutuu kiinnostava kauhutarina, jossa nainen muuttuu shamaanin langettaman taian myötä miehiä vietteleväksi noidaksi. Öisessä metamorfoosissa on sekoitus ihmissusi- ja vampyyrikuvastoa. Lapin jylhä luonto toimii upeana sielunmaisemana, joka kuvastaa naisen kamppailua omien halujensa ja tuntemustensa, hyvän ja pahan äärellä. Samalla pohjoinen erämaa poronajoineen tuo mieleen perinteisen lännenelokuvien maiseman.

Koulukinon oppimateriaali löytyy tästä.