Pojat (1962)


Pojat (1962) on Mikko Niskasen kypsä esikoisohjaus, ja sitä pidetään yhä yhtenä hänen parhaana elokuvanaan. Niskasen myöhempiä mestariteoksia ovat Käpy selän alla (1966) ja tv-sarja Kahdeksan surmanluotia (1972).

Elokuva perustuu Paavo Rintalan samannimiseen romaaniin, joka kuvasi kirjailijan omakohtaisia muistoja Oulun poikien suhtautumisesta sotaan ja saksalaisiin sotilaisiin. Alkukohtauksessa saksalaiset alppijääkärit marssivat keväällä 1941 ryhdikkäästi kaupunkiin ja teinipojat juoksevat innoissaan heidän ympärillään. Tuossa vaiheessa nuorten poikien ja aikakauden ihanteena oli vielä sota. Tunnelma on toinen kun saksalaiset poistuvat kaupungista neljä vuotta myöhemmin.

Pojat tehtiin 1960-luvun alussa, joilloin sota ja sen vaikutukset kansallisella ja yksilöllisellä tasolla olivat vielä tuoreessa muistissa. Eritoten Oulussa saksalaisten vuosikausia kestänyt läsnäolo muistettiin: 25 000 asukkaan kaupungissa oli enimmillään 4 000 saksalaista.

Tarinan keskeinen henkilö on Jake, joka kohtaa sotavuosina vaikeita asioita. Rooliin löytyi 17-vuotias Vesa-Matti Loiri, joka tekee paitsi äärimmäisen koskettavan roolin myös vaarallisen stuntin elokuvan lopussa. Loiri oli löytö, joka palkittiin roolistaan nuoren näyttelijän Jussi-kunniakirjalla.

Pojat sai kantaensi-iltansa Oulussa neljä viikkoa ennen valtakunnallisen esityskierroksen alkamista. Oulussa elokuvaa esitettiin kaikkiaan 66 kertaa, mikä merkitsi kaupungin parasta yleisömenestystä sitten Tuntemattoman sotilaan vuosina 1955–56. Pojat myös edusti Suomea vuoden 1963 Moskovan elokuvajuhlilla.

Koulukinon oppimateriaalin löydät tästä linkistä.