Pikku Ilona ja hänen karitsansa (1957)


Pikku Ilona ja hänen karitsansa (1957) on aiheeltaan ajankohtainen. Sen teemojen pohjalta voi käsitellä paitsi Suomen historiaa myös tämän päivän Euroopan tilannetta.

Tutki Pikku Ilonan seikkailua sankarin matkana. Millaisia arkkityyppejä tarinasta löydät?

Elokuva kertoo reippaan orpotytön monipolvisesta evakkomatkasta Karjalasta Helsinkiin. Hän saa mukaansa vain pienen karitsansa, suojattinsa. Oma-aloitteisella ja rohkealla Ilonalla ei mene aikaa uusien asioiden ja tapojen opettelemiseen, eikä hän kavahda ikäviäkään tilanteita. Pääosassa nähdään topakka kuopiolaistyttö Riitta Hämäläinen, joka näyttelee ajan tyylin mukaisesti. Koeyleisön, nuorten 3.-4. luokkalaisten mielestä tyttöön ja tämän tarinaan on helppo samaistua.

Ilonan tarina käynnistyy dokumentaarisilla sotakuvilla, mikä tuo muuten sadunomaiseen tarinaan aitoa dramatiikkaa. Elokuvan alussa Ilona menettää äitinsä traagisesti pommituksessa ja joutuu pakenemaan kotiseudultaan.

Vanhempien menetys on usein käytetty teema lastenelokuvissa. Luokan kanssa voi jo etukäteen keskustella aiheesta käyttäen esimerkkeinä Disney-klassikoita. Dokumentaarisen kontekstin takia on myös hyvä keskustella elokuvan keinoista, esimerkiksi trikeistä ja leikkauksesta.

Tehtävä

Kerrotaan, että elokuvan Suomi-Filmin tuottaja ja elokuvamoguli T.J. Särkkä sai idean elokuvaan henkivakuutusyhtiö Suomen ilmoituksesta, missä pieni tyttö istuu valkoinen karitsa sylissään. Kuvassa tytön ”pienet kädet ovat suojelevina kietoutuneet karitsan ympärille”. Särkkä antoi lehden Mika Waltarille ja pyysi tätä etsimään siitä elokuva-aiheen. Waltari päätyi samaan kuvaan ja kehitteli kesällä 1941 ”liikuttavan tarinan pienen karjalaistytön vaiheista ’välirauhan’ vuotena tynkä-Suomessa”.

Etsikää lehdestä tai netistä ilmoitus, joka tavalla tai toisella pysäyttää tai koskettaa teitä.

  • Pohtikaa pareittain tai pienessä ryhmässä voisiko ilmoituksesta kertoa tarinan.
  • Millainen tarina voisi olla?
  • Voisiko tarina olla elokuvan aihe?
  • Kirjoittakaa tarinasta synopsis.

Koulukinon oppimateriaali.